Ondanks dat wij vrijwel geen vlees eten hebben we veel gehoord over Wagyu. Koeien die gemasseerd worden, bier te drinken krijgen en heel de dag liggen. Ik ben bijna jaloers maar zou dat nou echt zo zijn? Internet is er in ieder geval nog niet over uit maar onze interesse is gewekt.

Eerst de theorie:

Wagyu betekend letterlijk “Japans rund” (wa, Japans, en gyu, rund). Hier zijn de Hida en Kobe rassen specifiek het vermelden waard omdat deze runderen bekend staan om hun zeer hoog vetgehalte en fijne intramusculaire marmering. Oftewel, er lopen vet adres door het vlees wat Wagyu bij zijn bereiding zijn specifieke smaak geeft. Kobe beef wordt door zelfbenoemde en echte kenners beschouwd als een van de meest gewaardeerde rundvleesvarianten ter wereld. Jammer genoeg maakt hem daardoor ook gelijk een van de duurste ter wereld.

Wagyu vlees

Om het nog een beetje ingewikkelder te maken. Er bestaat binnen deze top kwaliteit vlees, gradaties. 15 nog wel… De kwaliteit van Wagyu vlees wordt weergegeven in de letters a tot c welke staat voor de vleesopbrengst van de runden. De kwalificatie van de marmering (vet in het vlees) in de schaal van 1 t/m 5. Hierbij is C1 het laagste en A5 het beste van het beste. Wil je zien hoe de rund wordt gekeurd? Ook dat kan:

Bron: http://www.jmi.or.jp/en/info/movie.php?id=kaku06e.

Pfoe.. Maar hoe wordt wagyu gegeten?

Japanse restaurants serveren Wagyu meestal in dunne plakjes, hetzij als yakiniku (Japanse BBQ), shabu shabu (een soort Japanse fondue (hot pot)), of sukiyaki (een gerecht van gestoofd rundvlees en groenten gegeten met rauw ei). Hierdoor is Wagyu (en ander goed kwalitatief rundvlees) op veel plekken in meer of mindere mate beschikbaar!

Ons aanrader is de Japanse BBQ. Google Maps brengt je naar de vele beschikbare BBQ restaurantjes en onze ervaring is dat ze allemaal goed zijn. Ook is het trouwens superleuk voor de kinderen dat ze aan tafel zelf hun vlees kunnen grillen. Tenzij je echt een kwaliteit BBQ-restaurant te pakken hebt. Dan krijg je je eigen grillmeister bij je bestelling Wagyu. Let trouwens wel op de eetstokjes etiquette in dit soort restaurants. Er staat immers iemand letterlijk te kijken hoe je het kwaliteit stuk vlees opeet.

Wagyu

Maar mocht je de kans krijgen om een stukje Wagyu te proberen. Wij raden hem aan! Het is sowieso een stuk goedkoper dan in Nederland waardoor de top kwaliteit bereikbaar is.  Daarnaast heb je door de dunne plakjes genoeg keuze om ook ander stukjes vlees te proberen en ook die zijn bijzonder goed. Maar gebruik wel Google translate voordat je koeientong besteld. Iets waar de Japaner gek op is!

O shokuji o o tanoshimi kudasai (Eet smakelijk!)

cook - Kitsune
Bericht delen via:

Geef een reactie